Huizen en hun geschiedenis

De macht der getallen
Het is helemaal nog niet de dag voor een blog.
Maar het is twee februari tweeduizend twee en twintig. Over 200 jaar is het op deze dag, Ground Hog Day, by the way, een dag van uitsluitend tweeën. Helaas ga ik dat niet meemaken. Jammer, want ik heb ontzag voor de macht van het getal.

Op deze dag met de mooie getalswaarde vraagt de GGD Corona contactonderzoeksdienst tot vier keer toe aan de al 30 jaar in Nederland wonende en werkende man met een Afrikaanse achternaam of hij onlangs nog in een AZC of een andere vorm van opvang is geweest. Zijn ontkennende antwoord wordt tot 3x toe in twijfel getrokken. Zijn vrouw, met een Nederlandse achternaam, krijgt in 2 minuten het hoofd van de talksheet-dienst te pakken om te informeren naar het belprotocol. Om ze vervolgens te vertellen over het effect van deze gang van zaken. Dezelfde familie is slachtoffer van 1 toeslagenaffaire. Met een gevolg dat niet in getallen onder de drie nullen (erachter) is te beschrijven.

Het gaat maar door met de getallen, op deze’ Grond Hog Day’. Volgens de achterliggende Amerikaanse legende kan het weer op deze dag voorspellen hoeveel dagen of weken de winter nog zal duren.
Mijn favoriete columniste op de woensdag, Gemma Venhuizen, schrijft over De Noordzee in de NRC. In getallen is dat geen leuk verhaal. Ik schreef al vanuit de zevende hemel hoe achtduizend jaar geleden de Noordzeebodem in opstand kwam en hoe dat weer kan gebeuren onder invloed van de vele boringen in de diepte van de aarde.
De inmiddels 102 jarige chemicus James Lovelock kwam al in 1974 met zijn Gaia-hypothese. De aarde als superorganisme. Onder invloed daarvan pleitte de filosoof Bruno Latour voor een ‘Parlement der dingen’. En Anita Baaijens, de ontdekkingsreiziger en auteur van de meest prachtige boeken (getalswaarde 9 op een schaal van 1 tot en met 10), lanceerde het project ‘taal voor de toekomst’ waarmee we zouden kunnen communiceren met de zee.
4.500 kilo dode vis in Mar Menor in Spanje. Officieel noem je dat geen Noordzee, okay, maar zee is zee. Een petitie om de zee, de natuur tot een rechtspersoon te verklaren werd ruim 500.00 keer ondertekend.

Een lichtpuntje.in deze zee der getallen.

Er is een essaybundels en boeken publicerende ‘Ambassade van de Noordzee’.
Allemaal lid worden graag. De macht van het getal!

Eén antwoord op “Huizen en hun geschiedenis”

  1. Dank voor de tip van http://ambassadevandenoordzee.nl/. Kan het niet uitstaan dat ik die nog totaal niet kende… Uiteraard meteen aangemeld. Het nrc artikel is voor niet abonnees niet te lezen maar dat ging vast over de storm en het losgeslagen vrachtschip. Supergriezelig allemaal. Maar weet je: er komt ook nog 22-2-22… dus dan kun je er nog een groundhogday aan toevoegen. Tot die dag zal ik je elke dag een perspectiefvol nieuwtje proberen te sturen. Want zoals onze IJdele Transformatie Professor zegt: we komen dr alleen maar als we positief blijven.

Geef een reactie