Snotlapje van de week

Beste nieuwe Buurfrou. Dat, wat daar gebeurt op de Oudebiltdijk, daar is een goed woord voor, en dat is Mienskip. Vrij vertaald: gemeenschap, maar het betekent veel meer, het gaat om de onderlinge verbondenheid die wordt ingezet om de gemeenschap te beschermen. Vroeger ging het hier vooral om de strijd tegen het water, men moest de krachten bundelen om terpen en dijken te kunnen bouwen. Maar het kwam ook door het isolement van de Friese dorpen. Zo rond 1900 was alles in een dorpje aanwezig: de boer met zijn land en vee, de bakker, de smid, de schilder en de schipper, die het dorp verbond met de ‘buitenwereld’. Ooit waren er hier in Blije, toch geen groot dorp, meer dan 60 bedrijfjes. Nu is er zegge en schrijven nog ééntje, een klein postkantoor annex hobbywinkeltje.

Het gaat dus om de zelfredzaamheid van een klein dorp, de afhankelijkheid en de verbondenheid van de mensen. De Gewone Jongen en ik maakten daar vanmiddag ook een sterk staaltje van mee. In Jislum, een dorpje vlakbij in het achterland, is een tentoonstelling in het kerkje. De titel lokt: Van Alles Wat, Rariteitenkabinet. We rijden het kerkje tegemoet onder een winderige wolkenlucht door het vlakke land . De vlag hangt uit, bij de ingang staat een tafeltje vol met tweedehands spulletjes. Ik zie een mooi schemerlampje, een theepot, ouderwetse koekjestrommels, mooie opbergpotjes en moet denken aan mijn nieuwe Buurfrou.

In het kerkje krijgen we een persoonlijke rondleiding door een enthousiaste inwoner van Jislum. Zijn verzameling bestaat uit speculaasplanken, likeurflesjes, opgezette dieren, unieke schelpen, een fluitje van een cent, een lollepot. Elk voorwerp gevonden in de kringloop, op Marktplaats, met liefde geëtaleerd, begeleid door een bijzonder verhaal. Via een stenen trapje komen we vervolgens terecht in een mooie tuin. Daar krijgen we koffie en thee met alweer een verhaal. Het kerkje blijkt eigendom van het dorp, gekocht voor 1 euro. Via deze tentoonstelling, een jaarlijkse kerstmarkt en af en toe een verhuur brengen de inwoners samen het geld bij elkaar om de boel te onderhouden. En het pas gedelfde graf op het begraafplaatsje? Ook dat regelen ze zelf.

 

Geef een reactie