Snavelkapje van de dag

Heimwee in de versnipperaar
Tussen de bedrijven door stop ik oude kranten in de papierversnipperaar. Niet zo maar oude kranten. Nee, exemplaren uit ‘De eerste Golf’. Zo gaat die periode vast nog eens heten.
De Damesmeisjes zijn bezig met een boekje. Het is eigenlijk al geschreven. De blogs uit ‘De Eerste Golf’, plus de kunstwerkjes die we bij die dagen maakten. Op van kranten geschept papier. Nu zijn we bezig met de omslag van het boekje en is mijn kantoor wederom een papierschepperij.
Ik zie het nieuws uit die dagen verdwijnen tussen de tanden van de machine en zou het er dikwijls tussenuit willen trekken. Kijk, daar gaat Sitalsing. Toen stond er nog een portretfoto naast haar column op pagina twee. Weg is ze, opgegeten door de tand des tijds en in reepjes veranderd. En daar zie ik mijn vriend Ilja verdwijnen. Graag had ik hem nog even gelezen, misschien is t wel een aflevering die ik gemist heb. Maar…te laat.
Mondkapjes. T was toen nog een discussiepunt. Je kon voor, of tegen zijn. Erin geloven of niet. Ik lees persconferentie opwinding net voor ook dat geschiedenis is.

Inmiddels wonen we als vanouds hartje druk Amsterdam. Fietsers en scooteraars spoeden zich naar afspraken op terrassen, naar etentjes, bioscopen en musea. Terug is het gevoel iets te missen door hier maar een beetje op een stoepje te zitten mijmeren. Al een week alles open en ik ben nog nergens geweest. Bespeur ik toch een lichte heimwee naar dat prille lockdown gevoel? Naar de rust en de overgave?
Een gestresste vadermerel wekt me uit mijn gemijmer. En dan zijn we getuige van een wondertje. Al weken is het stil op de plek in de heg waar we een nest vermoedden. Af en toe zagen we een glimp van de foeragerende vader. En nu klimt daar, recht onder onze ogen, een jong door de takken. Wankel, fladderend, maar vastberaden op zijn tocht door de wereld. De vader houdt zijn hart vast. Een kind op onderzoek en grote wezens als wij op een armlengte afstand.
Zouden vogels ook heimwee hebben naar de rust en overzichtelijkheid van een vorige episode?

Geef een reactie