Mondkapje van de dag

Arme meisjes..
Wat ons betreft is het vandaag ‘Wereld meisjes-dag’. Maar ongetwijfeld heeft deze dag al een andere bestemming. Waar is de tijd dat er naast ‘dierendag’ verder slechts ‘Vrouwendag’ was. Een dag per jaar aandacht voor vrouwen is natuurlijk een aanfluiting. Alsof het gaat om een bedreigde diersoort.
De Idfa docu die we gisteren zagen doet vermoeden dat dit aan de hand is. De Chinese maakster filmt het leven en de geschiedenis van haar biologische zusje, die door de ‘Een kind doctrine’, door een tante en oom is grootgebracht. Dat klinkt barmhartig, maar t is t niet.
We zien een jonge vrouw, inmiddels zelf moeder van een zoontje, terneergedrukt door het besef dat haar ouders haar na de geboorte te vondeling gelegd hebben. Een week lang zou het duren eer de gemeenschap en de familie een oplossing vonden en haar bij een gezin met een zoontje plaatsten. De oom en tante. Gedurende die vreselijke week voedde een oude vrouw de baby in het geheim, ergens in een hoekje op straat. Het was in China in de negentiger jaren, op het hoogtepunt van de Een kind politiek streng verboden meerdere kinderen te hebben, maar ook strafbaar om een vondeling in huis te nemen.
De jaren negentig! Natuurlijk wisten wij ervan. Eerlijk gezegd dacht ik dat er, om de geboortes te beperken, goede en gratis verkrijgbare anticonceptie beschikbaar was. Maar dat blijkt niet zo. In gezinnen, met name op het platteland werd elk jaar een kind geboren. Om vervolgens geaborteerd te worden. Niet alleen in de eerste maanden. Vruchtafdrijving tot in de 8e maand was geen uitzondering. Babies die de injecties overleefden werden naar het bos gebracht, achter het ziekenhuis. Om te sterven. Dit moeten er honderden miljoenen zijn geweest.
En dan spreek ik in de verleden tijd. Maar hoe is het nu? Op andere plekken op de wereld?
Virginie Maris haalt in haar boek ‘Het wilde deel van de wereld ‘ de ecofeminitische filosofe Val Plumwood aan die het fenomeen beschrijft hoe differentiatie in de wereld om ons heen (bij voorbeeld van natuur en cultuur, sekse, kleur,, dier of mens, meester-slaaf, handarbeid en geestelijke arbeid) steeds meer verwordt tot dualisme en superieuriteit. Zowel in het kamp van ‘de overwinnaars’ als in dat van ‘de overwonnenen’. Met als resultaat dat het vanzelfsprekend lijkt dat cultuur superieur is aan natuur, mens aan dier, wit boven zwart staat, geestelijk boven handarbeid en man boven vrouw. Zo kan het gebeuren dat veel moeders in de wereld, toch zelf allemaal een baby geweest en verlangt hebben naar liefde en waardering, een verinnerlijkt verlangen naar een jongensbaby kennen en hun dochters moeten laten sterven.
Wij stellen voor: heel t jaar ‘wereld meisjes-dag’.

De Geliefde haalde t beschuit met de roze muisjes in huis, Marie at t aangehapte beschuitje vlak na de foto stiekem op. Zo heeft iedereen z’n bijdrage geleverd aan ‘De Dag van de Meisjes’…

Geef een reactie