Mondkapje van de dag

“Het had niet gehoeven”.
Koningin Máxima reageert met deze typisch Nederlandse uitspraak op een cadeautje van Matthijs van Nieuwkerk, tijdens het interview ter gelegenheid van haar 50 ste verjaardag, Een zegswijze zo ‘Hollands’ als stroop en erwtensoep. Mijn moeder had t kunnen zeggen. Het had niet gehoeven, maar toch leuk dat je het wel gedaan hebt.
 
Toch moet ik ook aan andere zaken denken, door die woorden. Aan alles wat we echt niet willen dat er gebeurt of gebeurd is.
De dood van een zusje of broer door psychische problemen waarvoor niet op tijd de juiste hulp kwam, wereldwijde achterstelling van vrouwen, extreme armoede tegenover een handjevol mensen die alle rijkdom in handen heeft. Regimes die andersdenkende burgers vervolgen, opsluiten, of vermoorden.. O.verheden die hun burgers bespioneren door nepaccounts op de sociale media.. Niet alleen elders, ook hier op eigen ‘oer Hollandse’ bodem,
‘Het had niet gehoeven’.. Een uitspraak die ambivalentie inhoudt.
Laten we zeggen: ‘ik wil het niet’.

Geef een reactie