Verwijt-vrije zone

De Bn-er in mijn kamer, die zo af en toe met zijn partner meekomt, maakt me een compliment. Het is hier een ‘verwijt-vrije’zone’ waarin je uit kan zoeken wat je denkt en voelt over zaken, zegt hij, zonder dat het meteen consequenties heeft.

Ik vind het een mooie omschrijving voor iets dat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn..
Dan blijkt dat de BN-er masterclasses en webinars geeft aan topambtenaren. Daar is het begrip ‘ verwijt vrije zone’ inmiddels ook bekend gebied geworden.. Mensen krijgen de gelegenheid hun gedachtes en daden te toetsen in een experimentele ruimte, een veilige plek eigenlijk, waar niemand wordt afgerekend op fouten of ondoordachtheden. Een bescheiden particuliere actie om gruwelen als de toeslagenaffaire en dergelijken tegen te gaan. Als je fouten mag maken, jezelf kan uitleggen en er zoiets als een ‘pardon’ bestaat, hoef je verantwoordelijkheden iets minder snel door te schuiven of over de schutting te gooien.
Terwijl ik vanavond naar de persconferentie kijk en de praatprogramma’s die daarop volgen, moet ik aan de BN-er met zijn humor en daadkracht denken. Ik wens ze allemaal een door de BN-er geleide cursus in ‘verwijt-vrije zone’ denken toe. Wat een verademing zou dat zijn.

Angeline, 2012. Detroit tijgers

Geef een reactie