Mindfulmonday

Angeline 2012. Zwijnenstal.

Na mijn ‘speedy sunday’ van gisteren volgt natuurlijk ‘mindfulmonday’. Althans, voor de vele volgers van dit Instagram event, opgezet door Miss Zuid Afrika, is dit het geval. Elke maandag, sinds afgelopen februari, wordt een uur lang gesproken over het onderwerp ‘geestelijk gezondheid’ in het kader van de pandemie.
Wat een goed en bijzonder initiatief, denk ik. Een fotomodel dat zich sterk maakt voor de depressies en angsten van anderen in deze tijd. Als we het hebben over de effecten van de pandemie, zou dit er dan eentje zijn? Empathie uit onverwachte hoek? Een podium bieden aan mensen uit dikwijls weinig ‘cool’ geachte hoek?
Vroeger was maandag wasdag. Als kind verbaasde ik me erover dat voor volwassenen, dagen vaste bestemmingen hadden. Op maandag wassen en op vrijdag vis eten. Waarom?
Een even onbegrijpelijk verschijnsel was de ‘voorjaarsschoonmaak’. Dat een jaargetijde iets te maken kon hebben met het huis overhoop halen, ging mijn kinderbrein te boven. En later was ik er te slordig voor, of teveel met andere zaken bezig. Waarschijnlijk allebei.
Maar vandaag, op deze stralende maandag, is het zover. Onze lieve hulp in vieze tijden en ik gaan samen de benedenverdieping te lijf. Planten worden buiten gezet, banken van hun plaats geduwd opdat ze hun stoffige geheimen prijsgeven. Verloren gewaande botjes en ander hondenspeelgoed wordt dankbaar nogmaals in ontvangst genomen. Houtwerk en ramen worden grondig onder handen genomen, Dit alles onder het toeziend oog van De Geliefde, die met benauwd hart maar alerte geest aanwijzingen geeft.
Zo wordt deze lenteachtige was- en boen maandag ook nog een ‘mindfulmonday’.

Geef een reactie