HUILEBALK OF MORBIEDER?

Met 15 euro per jaar ben je al een Huilebalk. Dat was ooit een heer met lange zwarte jas, hoge hoed en enorme witte zakdoek, die snikkend vooruit liep bij een begrafenisstoet. Maar het kan ook exclusiever. Voor 50 euro per jaar treedt je toe tot het Genootschap der Morbieders. Het woord morbide werd pas in 1847 in het Nederlands opgenomen. Toen betekende het nog ziekelijk, maar het woord kreeg al snel een dodelijker tintje.

Huilebalk of Morbieder, met je donatie help je een uniek en gedurfd museum om te overleven en het verhaal over sterfelijkheid levend te houden.  En dat is hard nodig, want ook Nederlands Uitvaartmuseum Tot Zover  heeft het ontzettend zwaar door corona. Een groot deel van het afgelopen jaar waren het museum en café Roosenburgh stil en leeg. 2020 werd afgesloten met verlies, een financiële klap voor zo’n klein, onafhankelijk museum.

In januari en februari nog was het ongekend druk vanwege de zeer succesvolle tentoonstelling De Laatste Aai, over rouw en rituelen rondom een geliefd dier. De collectie werd spectaculair verrijkt met een schilderij van Nicolaes Maes. Online groeide het museum sterk, er staan prachtige tentoonstellingen op de rol, en er wordt gestaag doorgewerkt aan educatie en een kenniscentrum. Op vele manieren is het museum bezig met haar missie: het bespreekbaar maken van de dood.

Is dat nu niet belangrijker dan ooit? Dus: vergeet dit museum niet en help om te overleven.

Word een Huilebalk of, veel liever nog: word een Morbieder.

Geef een reactie