Druk

Aan de keukentafel van t ‘Hen hoes’ in Swalmen voerden we dit weekend een opmerkelijk gesprek. Ik moet eraan terugdenken bij zaken die ik vandaag in de kranten tegenkom. Vrouwen onder druk.

De protesterende vrouwen in Turkije tegen feminicide. En het besluit van Erdogan uit het verdrag van Istanbul te stappen. Nu valt de bescherming geheel weg voor vrouwen en meisjes.

De vrouwelijke verkenners, Jorritsma en Ollongren. “Voor de zekerheid maar met zijn tweeën gekozen”, zoals Lubach gisteravond ‘grapte’, met waarschijnlijk een kern van waarheid. Een man staat tot twee vrouwen, zo iets?

En Kaag. Zal zij bestand zijn tegen de enorme druk die ongetwijfeld op haar uitgeoefend gaat worden. Om haar ‘linkse’ beloftes op te geven. Zo lieftallig en sterk staat ze geportretteerd, op de verkiezingsposter en vandaag ook in de krant. Om haar maar even te contrasteren met ene Carolien van der Plas die met de tractor naar het Binnenhof komt.

Vrouwen onder druk. Daarover ging ook t gesprek in t Hen hoes. ‘Hen’ zelf een sterke vrouw, werkzaam in de gehandicaptenzorg die dit B&B opgericht heeft speciaal voor gehandicapten, met zichzelf in de verzorgende rol erbij. Wij vormen een ‘melkkoetjes’ tussendoortje. Het gespreksonderwerp was of t je als vrouw met het besluit kinderen te willen, het gevaar loopt iets van je ambities op te moeten geven. Ja dat is zo. Ik kan het niet anders zeggen. In mijn geval: een ‘sportcarrière’ met een kleine ‘c’, zoals mijn huidige heldin Myra van Rooy, niet nastreven. Echt gaan voor mijn adviesbureau, opgegeven. Promoveren, in het buitenland werken in bedreigde gebieden. Allebei opgegeven. Of ik er spijt van heb? Nee, geen seconde spijt maar dat is een ander punt. Druk gevoeld? Dat zeker.

Pas later lees ik de blog van het andere Damesmeisje, die loopt altijd een beetje achter, die heeft nog langere to do lijstjes dan ik….Ja, dat wil ik ook., is mijn reactie. (Maar ik kan nooit reageren, op onze eigen website, nota bene.). In zo een mooi hofje wonen als ik echt oud ben en de to do lijstjes een beetje verdelen. Hé hé hele druk minder..

Geef een reactie