FOREVER YOUNG

Langzaam zoomt de camera in en worden de contouren van het hofje duidelijk. Dan schuifelt er plotseling een vrouw de zwart wit beelden in. Even later, als de beelden overgaan in kleur, is ze er weer, opnieuw in het zwart, maar met een opvallende rode wandelstok. Het is actrice, schrijfster en columniste Marjan Berk, bijna 89 jaar. Spierwit haar, twinkelende ogen. Ze is vandaag de hoofdpersoon in de rubriek Forever young.

Wat maakt het leven de moeite waard, is de vaste vraag van Matthijs. Morgen, zegt ze. Wie ga ik ontmoeten? Wat gaat er gebeuren? Wat eten we? Dat ze net corona heeft gehad is nevenzaak. Sinds 3 jaar woont ze in het Occohofje in Amsterdam, een hofje voor alleenstaande oudere vrouwen. Het werd in 1758 gesticht naar de ideeën van de zakenvrouw Cornelia Occo. Meer dan tweehonderdvijftig jaar later gaat Marjan Berk op onderzoek uit en vindt in de archieven een schat aan informatie over het hofje, haar vroegere bewoonsters en Cornelia Occo. In de nog te verschijnen paperback Hofdames vertelt ze bijzondere verhalen van de huidige bewoonsters en vervlecht deze met het leven van de zakenvrouw en haar toen moderne idee dat vrouwen zichzelf moeten kunnen onderhouden.

Zo zie je maar. Sterke, onafhankelijke vrouwen zijn niet alleen van alle tijden, maar ook van alle leeftijden. En dan ook nog in je nadagen wonen in zo’n mooi hofje, wie wil dat niet? Maar dan alleen samen met het andere damesmeisje. Dan worden we eindelijk wat we allang zijn: Hofdamesmeisjes. En dan wil ik ook zo’n kekke rode wandelstok.

Geef een reactie