De kater

Ik heb een kater. Geïrriteerd loop ik rond en schop tegen alles. Als dingen niet snel genoeg lukken, smijt ik de zaak in een hoek. Bah, ik heb er geen zin in. Het is een wonder dat er nog iets zinnigs uit mijn mond komt, vandaag. Maar dat heb ik slechts te danken aan de stekker die ik in het universum steek. Zelf doe ik even niet mee. Ten einde raad ga ik in de verloren momentjes mijn kantoor opruimen. Vuilniszak na zak deponeer ik op straat, net voordat de vuilnisman komt. “Als ik later groot ben, krijg ik een opgeruimd huis”. Die belofte heb ik mezelf heel lang voorgehouden, ver voorbij de leeftijd dat je jezelf ‘groot’ mag noemen. Zo dacht ik ook lang dat het met de politiek wel ‘goed’ zou komen. Dat we weer het progressieve landje worden, wat we eigenlijk zijn. Later, als ik groot ben. Maar ja, vele generaties zijn gekomen en gegaan sinds Den Uyl. Oh ja we hadden ook nog Kok, maar dat is niet goed afgelopen, als ik me goed herinner.

Gisteravond voelt als een absoluut dieptepunt. Een ‘wonderlijk stabiel’ en tegelijkertijd ‘hopeloos verdeeld’ land, schrijft Bas Heijne vanavond in de NRC. Maatschappelijk onrecht zo groot als een olifant in de kamer kan genegeerd worden,. Zo stabiel. Het maakt de kiezer kennelijk niet uit. We zijn een rechts land. En niet eens gematigd rechts. Baudet houdt een scary bijeenkomst in het WP, tegen alle regels in, met veel enge praat. Bezoekers aan mijn praktijk met een verleden in minder democratische landen worden er bang van.

Het is de vraag of de ‘Kaag’ stemmers, gisteren, dit resultaat voor ogen hadden. Een strategische keuze, hoor ik t dikwijls noemen. Een goed programma, belangrijk dat het klimaat een prominente plek heeft. Zeker. Maar bij. de foto van de dansende Kaag op een tafel word ik een beetje onwel. Succes, zeker. Geweldig. Een authentieke vrouw. Maar hoe makkelijk kan dit de rechterkant uit gaan in het politieke spel om de macht?

Mijn kater ‘ is here to stay’.. En dan helaas niet de leukerd van t filmpje.

Bewondering voor de linkse politici die vandaag weer gewoon aan de slag zijn gegaan, kater of geen kater.

Geef een reactie