Avondklok voor mannen

Angeline, 2012 ‘Lamp’

Het Engelse Hogerhuislid Jenny Jones stelde, naar aanleiding van de rellen bij de wake van vermoordde wandelaarster Sarah Everard, een avondklok voor. Voor mannen. Omdat de verantwoordelijkheid vermoord, verkracht of aangerand te worden immers nog altijd bij de vrouw gelegd wordt. . ‘Ga niet s avonds de straat op’. Zelfs zondagavond was dit het advies dat de Londense politie de demonstrerende vrouwen gaf.. En tegenstribbelaars werden hardhandig tegen de grond gewerkt.

Een avondklok voor mannen. Voor enge mannen dan, onze eigen schatjes mogen natuurlijk wel de straat op.

Het lijkt me eigenlijk nog steeds heerlijk. Geen gevaar meer voor enge mannen. Wat een vrijheid zou dat geven. Vooral met terugwerkende kracht.

Maar als ik mijn ervaringen op dit gebied op een rijtje zet, kom ik tot de conclusie dat een avondklok niet genoeg is. Overdag, in het zwembad. Op het strand. Potloodventers op de brommer in de ij polder. Achtervolgd worden op de fiets. ‘S middags uitkijken in de fietsenstalling. Als je de hond uitlaat, in het park bij de Plas. Bij bekenden thuis. Bij onbekenden thuis. Op feestjes. Op school door een leraar. En dan hebben we t nog niet eens over de virtuele wereld waar ook enge mannen opereren. Politica die beschimpt en vernederd worden met seksistische haatmail. Schrijfsters van controversiële werken, zoals de Turks-Nederlandse Lake Cul, met haar autobiografische roman ‘ik ga leven’. Ze doet een boekje open over haar jeugd in de Amsterdamse Kolenkit buurt. Ach, daar ‘liep’ ik mijn krantenwijk. Niet fris. Het komt haar op doodsbedreigingen te staan. Door mannen uit haar eigen gemeenschap gestuurd, uiteraard.

Activistisch kunstenaar Joyce Overheul heeft een ander plan. Op haar oude Singer naaimachine werkt ze aan een alfabet over fragiele versus giftige mannelijkheid. Ik weet niet precies wat ik me hierbij voor moet stellen. Als t even meezit is haar werk binnenkort te zien in museum De Fundatie. Met de toepasselijke titel “van wie is de wereld”?

Geef een reactie