“There is nothing that isn’t stilness” (Rahob Rinpoche)

Amsterdam, 1 maart
Vandaag neemt het internationale gezelschap afscheid. Veel Amerikaanse superlatieven. Heerlijk, wat heb ik die gemist. En hoe geweldig was het om op deze manier samen komen met de lerares die voor ons allen veel betekent. Het ‘goodbye’ stemt licht droevig.

Naast de lange eindmeditatie spreken we vandaag veel over stilte. De stilte temidden van alle gedoe in je eigen hoofd en in de wereld. Of beter gezegd: de stilte kunnen ervaren in de aard van alle gedoe. Er valt een quote van een voor ons bekende Rinpoche die ongeveer hierop neerkomt: een verlicht persoon ervaart 50% stilte in (de aard van) alle voorbijkomende gebeurtenissen. Nog nooit eerder hoor ik de Dharma beschrijven in procenten. Ik denk er nog enige tijd over na, terwijl de afscheidsboodschappen al klinken.

Even later gaat mijn telefoon. De huisarts. Hoewel de mobiel de afgelopen dagen genegeerd werd, neem ik nu op. Slijtage in mijn knie, is de conclusie na het beschouwen van de röntgenfoto’s. Niet gek na 40 jaar hardlopen, zegt de huisarts, en ook niet heel erg, maar toch..: even op 60% van je activiteiten gaan, is het advies. Sterkte daarmee, ik weet hoe het voelt, is zijn troost.

Oh jee. Juist in hardlopen, het buiten zijn in verbinding met de natuur, ervaar ik de stilte, ook al is t in een drukke stad. Eens kijken hoe ik in deze boodschap de stilte ga vinden.

Angeline, 2014

Geef een antwoord