Informatie

De poezen leven op een eiland. Dat eiland heet ‘De Tafel’, in mensentaal dan wel. Ze slapen in een eivormig, vilten geval en op een kussentje. Ze rekken zich uit, wassen zich en luieren boven op mijn spullen. Vooral de laptop is populair, want lekker warm. De rest van het leven voltrekt zich onder hen en op veilige afstand naast hen. De hond kan er niet bij. Dat is zuur voor de hond. Hoe graag zou die niet de laatste informatie hebben van ‘De Tafel’.

Soms voel ik me ook leven op een eiland. Midden in een druk bevaren zee. en toch in ‘n informatieluwte. Meestal heel prettig maar vandaag een beetje verontrustend. Onze jonge, dynamische inpandige buurman heeft een winkelketen in de kleding branche. Op het andere eind van de schaal waarop zich ook H&M bevindt, of erger nog The Primark. Jonge Internationale sterren vormen zijn klantenkring. En kopen kleren voor bedragen waar in Afrika een dorp een heel jaar van kan leven. Echt jammer dat ik geen namen mag noemen. Maar eigenlijk gaat mijn verhaal daar niet over. Hij bericht ons vanmiddag over de situatie in de stad. Videobeelden van massa’s jonge mensen, feestvierend in het Vondelpark. Protesterend tegen het C beleid. Het getal 50.000 valt. Op het journaal dat we vervolgens kijken is hierover niets terug te vinden. Behalve dan dat de politie vanmiddag een groepje feestvierders het park uit begeleidde.

Van gebeurtenissen die op 3 kilometer afstand plaatsvinden weten we dus eigenlijk niets. Wat is de waarheid? In de VK vanmorgen lees in een artikel over het opslaan van herinneringen, hersentechnisch. Dat gaat beter door het gebeurde als het ware te overdrijven, erger te maken, of juist minder erg. . Bovendien zijn we afhankelijk van boodschappers. Die hebben allemaal hun eigen ‘belang ‘ bij de kleuring van die boodschap. En de snelheid waarmee het nieuws zich verspreidt varieert ook nog eens. De jonge tam-tam is snel en effectief.

De poezen bekommeren zich niet om de waarheid van de hond. Of om onze waarheid, behalve dan als t over kattenbrokjes gaat. Ze leven in hun wereld. Die van ‘De Tafel’.

Ik probeer me te informeren over verschillende waarheden en soms is dat best vermoeiend. En verwarrend.

Geef een reactie