GOED GEVOEL?

Dochterlief stuurt een video opgenomen in Amsterdam Osdorp. Jarenlang werkte ik daar vlak in de buurt, ik herken de gebouwen. ‘Zo zonde’, appt ze, het was zo’n mooie buurt, maar helemaal naar z’n moer’.

Het nieuws springt gejaagd van de ene rel naar de andere. De deskundigen aan tafel weten allemaal precies hoe het zou moeten. Ga er maar eens echt aan staan, denk ik voortdurend. Maar ik heb net zo goed makkelijk praten, hier in deze veilige bubbel in het hoge noorden.

‘En? Ben je nu wakker geworden? Goed gevoel? Dat je je stad naar de vernieling hebt geholpen? Wat heb je gedaan met de spulletjes die je gestolen hebt gisteravond? Voelt het goed om wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je? We hebben de afgelopen jaren met elkaar ongelooflijk veel geld en energie gestoken om hier prachtige mooie winkelstraten van te maken. Je bent er trots op toch? En vervolgens help je je eigen stad de vernieling in. Een held toch hè, ben jij? Wat zegt je geweten eigenlijk?

Ouders: Hebt u uw zoon gemist gisteren? Heeft u zich afgevraagd waar die was? Heeft u gebeld van: kom thuis, want het is 9 uur geweest? Of heeft u toch de gestolen spulletjes gezien en gedacht: het is normaal dat het zo gaat?’

Het is een open deur, maar daarom niet minder waar. Tegenover negativiteit staat altijd positiviteit. De schoonvegende bezems, de crowdfundingsakties, de boeketten bloemen en taartjes.. En een Rotterdamse burgemeester die ècht zegt waar het staat.

Blije, 22.15 uur

Geef een reactie