Artikel 5

Als er stoom uit een krant kon komen, zou het vandaag uit de VK zijn. Sitalsing over de Toeslagen affaire. Woest. Gelukkig heeft ze wel een remedie voor dit puriteinse landje waar men met name de fouten van de ander ziet en de een verantwoordelijker acht voor een misstand dan de ander. Meer artikel 5 adviseert ze. Ik moet erg lachen bij het beeld dat ze schetst: plaats vijf vingers tussen jezelf en de ander. En het gaat beter.

Ik kan nog niet weten dat ik s avonds opnieuw erg moet lachen. De kersverse Master of science komt samen met haar vriend eten. We vieren de behaalde graad met een in de kelder opgediepte fles Champagne. De Rendang van Jack fruit staat te pruttelen, de vega bitterballen gloeien op de borreltafel.

De jonge Master vindt dat wij als familie geluk hebben. Daarmee zijn wij t van harte eens. Maar ze bedoelt dat de gokjes die wij genomen hebben vaak goed uitpakken. Dit na aanleiding van een aantrekkelijk pand dat te koop staat en de torenhoge financiële risico’s die jonge starters moeten nemen om er tussen te komen.

De Geliefde neemt nooit onverantwoorde risico’s, laat hij weten. Niet iedereen in het gezelschap kijkt er zo tegen aan. We herinneren ons dat, 32 jaar geleden, toen we onze financiële ‘reddingsboei’, het voorhuis, maar niet verkocht kregen, we vrolijk en wel op vakantie gingen en de zaken aan onze lieve Haarlemse vriend over lieten. Alles kwam goed. We herinneren ons de reizen met onze antiquarische kampeerbus. Hoe kinderwagens, fietsen en de kinderen zelf soms met touwtjes vastgesjord zaten en wij, ook weer vrolijk en wel, over de ‘Route nationals’ deinden. Het kwam goed. Hoe een houten plaat van de daktent achter ons op het asfalt belandde en een ons inhalende Spaanse politieagent dat vriendelijk kwam vertellen. We hesen de plaat weer omhoog en reden ‘vrolijk’ verder. No problem. Hoe er ooit een boom omviel en ik de auto maar amper op tijd tot stilstand kon brengen. De stam zou dwars door het gammele blik zijn gegaan. Dat, en zoveel meer waarover we nu hartelijk lachen, kwam goed. Door geluk, door ingreep van anderen, door een flinke dosis artikel 5.

Er is een hoop door de vingers gezien..

Onze geliefde Citroen HY bus waarmee we in de jaren 1993 tot 2002, geheel ‘self supporting’, door Europa toerden Op het dak de tent waarin de oudste twee kinderen sliepen. De jongste sliep in de bestuurderscabine, in een hangmatje. Ook de Damesmeisjes gingen op pad met bus en kinderen. Stoere meiden, stoere tijden…