Poblacht na hÉireann

Laat ik t eens over het natte eiland in de Atlantische oceaan hebben. Het kruist mijn pad vandaag op meederde manieren. De laatste kwartiertjes van 2020 heb ik ‘daar’ doorgebracht. Virtueel in de woonkamer van de lieve vriendin.

Corona gewijze gaat t niet goed. Met ‘gewone’ COVID niet, maar ook niet met de nieuwe varianten die ongeveer 45% uitmaken van de positieve tests. De lieve vriendin zit nu al weer voor de vierde keer aan huis gebonden. En mag daar bovendien niemand ontvangen. Naar haar atelier op 5 km afstand mag ze opnieuw niet.

Ook mijn dikke boek van de laatste tijd leidt me naar Ierland. Ik lees over de fascinatie van Sylvia Plath met James Joyce en haar poging zijn werk te doorgronden. In die tijd (nog zo relatief kort geleden, eigenlijk) ging men er op diverse toonaangevende literaire opleidingen vanuit dat dit vaardigheden en intellect vereisen die niet voor een vrouw zijn weggelegd. De enorme druk die dit op Plath legt, wordt haar teveel. Ze bezwijkt, wordt opgenomen en met elektroshocks behandeld. Wat heet behandeld. Het wordt gedaan, zonder onderzoek, zonder rationale erachter. De meeste patiënten waren vrouwen. En zijn dat overigens nog steeds. Ook in Nederland. Het meest schokkend aan dit ‘schok’ verhaal is dat Kennedy zijn Jackie naar hetzelfde Amerikaanse ziekenhuis stuurde om geshockt te worden omdat ze heibel had geschopt over zijn ontrouw. Dat kon toen, in de jaren 50 en 60 in de VS: je vrouw laten opnemen en de behandeling bepalen. In Ierland kon dat zelfs tot redelijk recent. Ook daarmee heeft de lieve vriendin te maken gehad. Vrouwen die minder zin hebben en in de typisch vrouwelijke rol liepen het risico in de psychiatrie te belanden, zonder inspraak..

Gelukkig is er ook iets positiefs te melden rond Ierland. Twee pakketjes bereiken mij van dit eiland in de oceaan. Eentje heeft twee maanden over de reis gedaan. Gelukkig is de lieve vriendin lekker tegendraads gebleven en stuurt mij een enorm doek met het begin van wat een gezamenlijk schilderij moet worden. Aan de slag moet ik. Eerst nog een groter atelier vinden, denk ik. Het andere pakje bevat een kleine rode fiets, met mandje voorop. Om lekker eigenzinnig je eigen pad te volgen.

Dank je wel, lief paardenmeisje