Woman is the nigger of the world

“Woman is the nigger of the world”, concludeert het andere Damesmeisje als ik haar het verhaal vertel. John Lennon zong het al. Vrouwen die op de achtergrond blijven, maar ondertussen de basis leggen voor baanbrekende vernieuwingen, zoals de Hongaars-Amerikaanse Katalin Kariko, het brein achter het nieuwe Pfizer vaccin. Zij is degene die het zoeken volhield, stilletjes in haar laboratorium. Gelukkig krijgt zij nu de credits die ze verdient. Zo gaat het niet altijd. Vrouwen die automatisch zorgdragen voor hun familie en daar nooit waardering voor krijgen. Of juist kritiek. Jongetjes die nog altijd, zowel in hun jonge jaren als later, meer gepamperd worden dan meisjes.

Jammer. Misschien zelfs wel rampzalig voor de wereld als dat niet verandert. De United Nations hebben voor het behoud van de aarde vier duurzame doelen gesteld.

Ten eerste de reductie van voedselverspilling en een ander, plantaardig dieet. Ten tweede het overgaan op zonnen en wind energie. Alle vervoer elektrisch. Ten derde het behouden en herstellen van bossen, regenwouden en moerassen. En ten vierde ‘empowering’ van vrouwen.

We hebben het in Afrika al gezien. Ondersteun de vrouwen en meisjes en je redt een land of een volk.

In deze donkere dagen voor Kerstmis zou ik willen zeggen: het kan alleen echt samen, verenigd in ieders kracht, met waardering voor alle energie en moeite. Want dit is een race die we of samen winnen, of allemaal verliezen.

Wie doet er gemiddeld over de wereld de meeste kerstboodschappen en het kookwerk?

boodschap