PUUR

Zes figuurtjes ploeteren door de sneeuw. Ze vallen, rapen elkaar op, ze hebben het koud, zijn moe. Maar de Presentator heeft gezegd dat dit teamwork is, dat ze elkaar moeten helpen als vriendengroep. En dat is precies wat ze doen. Anderhalf uur later vallen ze lachend en huilend in zijn armen. Later die dag rijden ze door een magisch landschap naar een rendierherder. Durfal Lore gaat in haar eentje op de dieren af. ‘Hallo, ik ben het’, zegt ze zachtjes. Als een Boeddha zit ze temidden van de dieren, haar ogen gesloten. En de dieren voelen het en laten zich aaien.

Nee, dan In Europa. Vanavond gaat het over Vote Leave, de beweging die zorgde dat Brexit een feit werd. Een brilliante documentaire legt bloot hoe de Strateeg koos voor een eeuwenoude methode: zoek een zondebok. En zo werd de EU het symbool van alles dat was misgegaan. ‘Take back control’ haakte in op de ontevredenheid van ‘de vergeten mensen’. Via slimme algoritmes werd juist die groep gemobiliseerd om te gaan stemmen. De dag na de uitslag al werd de verkiezingsbelofte, dat er 350 miljoen zou overblijven voor de gezondheidszorg, ontkend.

Zo naaiden mannen op machtige posities een hele bevolkingsgroep willens en wetens. En nu krijgen diezelfde mensen ook nog een mutatie van het coronavirus over zich heen. Het is onthutsend.

Wat een contrast met die 6 jonge downies, die vechten voor zelfstandigheid ondanks hun beperkingen. Zo vol liefde en onbevangen samenwerken, zo zou het moeten.

Het is pure goedheid tegenover puur kwaad.