LOTUSBLOEMEN

Het is leuk om weer eens te winkelen, maar vandaag is het vooral een noodzakelijk kwaad. Verwarde Vriendin krijgt een flatje, maar haar leven speelde zich tot voor kort af in India. In Nederland heeft ze helemaal niets, dus alle spullen om te kunnen wonen en leven moeten nog worden aangeschaft.

Samen met haar zus loop ik door de enorme hallen van de kringloop in Leeuwarden. Hier werken mensen met smaak. Ze stylen het serviesgoed kleur bij kleur, ze pimpen oude kasten op en maken nieuwe kleding van oude vlaggen. En ze richten woonkamers in, waar je kan kijken hoe je het eventueel zelf zou willen inrichten. In het eerste voorbeeld hebben we meteen beet: een prachtig rieten tweezitsbankje Even later vinden we een opgeknapt dressoir, turquoise geverfd met lotusbloemen. We stuiten op een stoel die bij het bankje hoort en een salontafeltje dat ook goed past. Zes caféstoelen met kussentjes en een bijpassende tafel. Een prachtig houten kaptafeltje met spiegel, een koelkast, een strijkplank, een klok, en o ja, een ouderwetse schoollandkaart van Azië, India prominent in het midden.

Alle spullen kunnen een aantal weken opgeslagen én bezorgd. ‘Geef maar een seintje, als jullie zover zijn’, zegt een uiterst hulpvaardige vrijwilligster. Zo hebben we binnen een uur bijna een heel interieur bij elkaar gesprokkeld, voor iets meer dan vierhonderd euro. Duurzaam hergebruik, hout, riet, blauwgroene kleuren. Allemaal passend bij onze hippievriendin / zus. We zijn blij met de kringloop. Hopelijk zij ook.