REBELSE MEISJES

Good Night Stories for Rebel Girls bevat 100 verhalen over vrouwelijke rolmodellen met illustraties van vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld. Een prachtig sprookjesboek om uit voor te lezen aan kleine meisjes. Zodat ze leren dat de held in een kinderboek ook een vrouw kan zijn, die op eigen wijze de wereld kan veranderen. Net als Malala, Oprah of Frida Kahlo.

Vanwege het grote succes komt er nu ook een Nederlandse versie op de markt. Welke Nederlandse heldin mag niet ontbreken in dit boek? In de nieuwe rubriek M’s Bedtime Stories wordt enthousiast een aftrap gedaan. De blonde Presentatrice kiest voor YouTuber en makeup-artist Nikkie Tutorials. Omdat ze miljoenen volgsters heeft over de hele wereld en daarnaast publiekelijk is uitgekomen voor haar transgender zijn. De mannelijke Presentator kiest voor Kadija Arib, die ondanks vele tegenwerkingen nu een excellente Kamervoorzitter is. De voorzitter van het 4 en 5 mei Comité leest het eerste, door haar geschreven, Nederlandse sprookje voor over verzetsvrouw Hannie Schaft, het meisje met het Rode Haar.

‘Wie zou jij kiezen’, vraag ik aan de Gewone Jongen. ‘Anouk’, zegt hij zonder aarzelen. ‘Ze is stoer, gaat haar eigen gang en kan goed tegen mannen op. Een voorbeeld voor jonge meisjes. En jij?’ Op mijn lijstje staan vooral schrijfsters: Hella Haasse, Charlotte Mutsaers, Etty Hillesum, Liselore Gerritsen. En het andere Damesmeisje natuurlijk. Maar die staat allang op geheel eigen wijze in de vertaalde Engelstalige versie.