OUDER WORDEN

Over 10 jaar telt Nederland ruim 2 miljoen mensen van 75 jaar of ouder, 600.000 meer dan vandaag. Daar moet je wat mee, als overheid. Laten we een paar spotjes maken, bedachten ze dus heel origineel. Over de waarde van ouder worden.

In Op1 zijn aansprekende vrouwen op leeftijd aanwezig om het initiatief kracht bij te zetten. Zangeres Willeke Alberti en schrijfster Marjan Berk staan nog volop in het leven. De ene, 75 jaar, treedt nog elke dag op. De ander, inmiddels 88, schrijft nog steeds boeken en columns en ook zij treedt nog steeds op.

Het was altijd mijn droom om op precies dezelfde manier oud te worden. Niet zingend en optredend natuurlijk, mijn stem is niet om aan te horen. Nee, langzaam schrijvend ten onder gaan, dat leek me wel wat. Niet dat de droom vervlogen is. Maar vandaag was zo’n dag dat ie getoetst werd aan een meer realistische kijk op de dingen. Mijn beste vriendin in India zit opgesloten in Nederland vanwege corona. De onzekerheid, de angst, misschien het aanbreken van een nieuwe levensfase, maakten dat van ‘t ene op ’t andere moment haar vrolijke en hartelijke persoonlijkheid verdween. Verwarde Vriendin bleef over.

Geen keuzes meer kunnen maken, afwisselend boos en verdrietig, niet terug kunnen naar waar ze werkelijk wil zijn. In een paar maanden was het afgelopen met haar zelfstandigheid en zelfbewustzijn. Ook al willen we er meestal nog niet aan op onze leeftijd: zó snel kan het dus gaan.