CRISIS

M maakt het in een gesprek met Kauthar Bouchallikht behoorlijk persoonlijk. De laatste staat nummer 9 op de kandidatenlijst van Groen Links en lag recent onder vuur omdat zij iets te maken zou hebben met de Moslimbroederschap. ‘Straks krijg ik weer allerlei tweetjes van mensen. Of ik wel weet dat ik met iemand aan tafel zit die me van een flat wil gooien’. M zegt het gekscherend, maar bij mij komt ie hard binnen. Want het gaat ook over mij, of liever: over Oudere Broer. Terwijl de discussie voortdendert blijf ik hangen bij de gedachte dat ik nooit zal begrijpen waarom de ene mens de andere veroordeelt om een voorkeur in de liefde. En hoe het moet voelen, als je om die reden onder vuur ligt, je hele leven lang. Wat heb je het als hetero dan verdomd gemakkelijk.

Het gesprek gaat verder over het onderwerp waarvoor Bouchallikt eigenlijk aan tafel zit. Het klimaat. Bij ons is het in november warmer dan ooit. In Australië is het nu al meer dan 40 graden en de zomer moet nog beginnen. Als in de komende decennia de temperatuur op aarde 2 tot 3 graden stijgt, dan komen er 200 miljoen tot 1 miljard vluchtelingen bij. En die schijnen allemaal onze kant op te komen. ‘Zolang als we aan dode bomen wel waarde hechten en aan levende niet, gaat het mis’, zegt een van de aanwezigen treffend

Er is een crisis nodig, zeggen de wetenschappers. Zoiets als de Watersnoodramp. Dan komt iedereen wel in beweging. Dan komen er miljarden vrij. Een crisis nodig? Zitten we daar niet allang middenin dan?