ADEM

Elk jaar maakt Van Dale het ‘woord van het jaar’ bekend. Iedereen kan een suggestie doen, Van Dale maakt een selectie uit alle ingestuurde woorden. Op de shortlist die overblijft kan iedereen stemmen, dit jaar vanaf 1 december.

Het winnende woord heeft altijd te maken met datgene wat ons in het betreffende jaar heeft beziggehouden. Nou, dan kan het niet missen in 2020. Het was corona all over the place. Alhoewel ik persoonlijk wel wil stemmen op ‘hielbeenbreuk’. Maar ja, één stem is geen stem.

Van de week namen ze in M een voorschot op het woord van het jaar. Het ging zo snel dat ik nauwelijks kon noteren welke grappige en minder grappige woorden over tafel gingen.

Twee opmerkingen beklijfden:

– Loesje vindt negatief het meest positieve woord van 2020.

– Een van de aanwezigen pleitte voor het woord breathe / adem. Met als argument: Het gaat over de ademnood als je, besmet door corona, vecht voor je leven. Het gaat over de ademnood van George Floyd en de Black Lives Matters beweging.

Hopelijk haalt Adem de shortlist en wordt dit het winnende woord. Want één levensbevattend woord dat de twee belangrijkste gebeurtenissen in 2020 aan elkaar verbindt. Hoe mooi is dat?