Black Friday

Product?

Vandaag is Thanksgiving in de VS. We hebben in de krant kunnen zien hoe T met de laatste middelen die hij tot zijn beschikking heeft een kalkoen gratie verleent. Hij zint op manieren om zichzelf hetzelfde te schenken. Gratie. Alleen: waaraan is de kalkoen schuldig?

Miljoenen andere dieren liggen inmiddels letterlijk in de oven. Voor kleinschalige vieringen van Amerika’s top feest, op Kerst na dan.

De geschiedenis opgezocht blijkt dat in 1621 voor het eerst een oogstfeest gevierd werd door ‘The Pilgrim fathers’ nadat ze in Plymouth, Massachusetts een nederzetting hadden gesticht.

Verschillende indianen stammen zien deze dag niet als een dag waarop je dankbaar moet zijn maar een dag van rouw. Het begin van een tragisch proces waarin zij hun land kwijtraakten en hun populatie werd gedecimeerd. Voor de Wampanoags en andere stammen is het een dag om bijeen te komen in Plymouth en te rouwen.

De rest van de VS komt samen met familie en reist daarvoor over grote afstanden. Ook dit jaar heeft Corona, ondanks de extreem hoge sterftecijfers daar niets aan af kunnen doen.

De vrijdag na de vierde donderdag in november wordt Black Friday genoemd. Deze dag is traditioneel vrij van werk, zodat de familie een lang weekend samen kan doorbrengen en aan de kerst inkopen kan beginnen.

Dat commerciële dingetje is ook in Nederland populair geworden. Erg populair zelfs en slecht voor onze omgeving. Dit jaar doet Ikea niet mee aan de rat race. Morgen kun je de oude Ikea spullen die je bij het grofvuil wilde zetten terug naar de winkel brengen. En je ontvangt een tegoedbon van het dubbele aanschaf bedrag. Je moet je wel nog even snel aanmelden hiervoor.

Ook kledingmerk Philippa K geeft morgen gelegenheid oude kleding in te leveren voor een tegoedbon. Ik hoor het van de duurzame dochter.

Zo wordt Black Friday nog echt ‘thanksgiving’.