TRUMPIAANS

Als we naar bed gaan zijn er twee dingen zeker.

In de staat Michigan staat nog steeds geen handtekening onder de definitieve verkiezingsuitslag. Trump zette de twee Republikeinen in de kiesraad onder druk. De ene trekt zich waarschijnlijk terug, dus alles valt of staat bij de andere.

Hebben die Republikeinen ruggegraat of niet, that’s the question.

Nog Trumpiaanser is het onverwachte nieuws over Forum voor Democratie. Het komt tot ons in een extra NOS-uitzending. Baudet trekt zich terug als partijleider vanwege alle commotie over rechtsextremisme binnen de jongerenafdeling. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid, zegt ie. En doorspekt daarbij zijn aankondiging, op Twitter natuurlijk, met termen als ‘trial by media’ en ‘al deze nonsens’. Maar in feite neemt hij geen enkele stelling. ‘Weet je nog, hoe Baudet aan tafel zat bij een talkshow en ervan overtuigd was dat Trump zou winnen’, zeg ik tegen de Gewone Jongen. ‘Ik kan dit allemaal niet los zien van die man in Amerika. Hier zit een plan achter’. We gissen samen wat dat zou kunnen zijn. Geen tijd meer kwijt aan dat vervelende werk in de Kamer. Lijstduwer worden en nog steeds heel veel stemmen krijgen. Daardoor de informele macht in de partij in handen houden. Werken aan eigen stevige mediakanalen, zodat zijn volgers gaan ‘bubbelen’.

Zou het kunnen? Beginnen we het te snappen?

En Hiddema? Wat doet Theo Hiddema?