BRUGGENBOUWER

            

‘De bewaker van het midden is niet tragisch: hij lijdt een beetje.

De kritiek van beide zijden, de barmhartigheid die als slapte wordt aangeklaagd, het luisteren dat voor besluiteloosheid wordt gehouden, het respect voor de anderen dat als weigering van kiezen wordt uitgelegd, doet allicht pijn.

Maar je moet er niet aan denken dat dit soort bruggenbouwers er niet zouden zijn.

Is het niet een oeroud gegeven dat verzoening niet zonder offers tot stand komt?’

Stijn Fens haalde dit citaat van oud Vara-voorzitter Albert van den Heuvel aan in zijn zaterdagcolumn in Trouw. Die ging over de Nederlandse bisschoppen, die recent het predikaat ‘katholiek’ afnamen van de Radbouduniversiteit en Radboud-UMC in Nijmegen. Dat dit gebeurde zonder fatsoenlijk overleg was tegen het -ook katholieke- been van Fens. Hij eindigde zijn column met de constatering dat de rooms-katholieke kerk in ons land misschien nog wel het meeste nood heeft aan bruggenbouwers.

Who cares, dacht ik eerst. Want ik liet het woordje RK al weghalen bij het bevolkingsregister toen ik 17 was. Maar dat citaat raakte wel een snaar en deed me denken aan de karikaturale bijnamen van Trump voor Biden: Sleepy Joe, Basement Biden. Nou heeft Trump ook bijnamen, volgens Google wel 35. Maar ik ken alleen The Donald. Die roept het beeld op van een capabele zakenman, die weet wat ie doet. Waar het om gaat is wie gebruikt maakt van de bijnaam als wapen. Niet Joe Biden in elk geval. Want dat is een bruggenbouwer. En juist dat soort mensen heeft de wereld nodig.