PANDORRA

De langverwachte biografie van Obama verschijnt maandag. Veel blijkt al uitgelekt, ook naar M. Het boek laat een man zie met een visioen van een wereld, die er nog niet is. Een man die meer wil zijn dan een zwarte president. Een man die verbinder Biden aanstelt als zijn vicepresident, want hij wil samenwerken met de Republikeinen. Maar ook een man die het schrijdende verloop van hoe het verder gaat na hem mede bepaalt. Zijn eerste tegenkandidaat John McCaine koos namelijk Sarah Palin als zijn runningmate, iets wat hij later betreurde. Daarmee werd Pandora’s doos geopend, en kwam het populisme tevoorschijn in de vorm van de Tea Party. ‘Obama werkte als een elixer op al die mensen, die later op Trump stemden. Ze konden niet verkroppen dat er een zwarte man in het Witte Huis kwam’, aldus de journalist Makkinga. ‘De Republikeinen realiseerden zich: we hebben iets te pakken’.

Een Burgeroorlog die eigenlijk niet voorbij is. Een perfecte voedingsbodem voor Trump. Die beweerde gisteren nog steeds dat ie gewonnen heeft. Na zijn verkiezing in 2016 greep hij elk moment aan om breed uit te meten dat zijn overwinning een landslide was, met 306 kiesmannen tegen 232. Haha! Hij twitterde zelfs dat ‘de veiligste verkiezing ooit’ (Agentschap Cyberveiligheid) te danken is aan zijn regering. A bad boy for life.

Gelukkig is er houvast. De geschiedenis gaat in golfbewegingen. Altijd. En Tashi ligt naast me te sabbelen op haar lievelingsdekentje.