MIST

Alles zit potdicht, de overkant van het weiland is niet te zien, nevel en afgevallen bladeren dempen elk geluid. Elders in Nederland is het 18 graden, hier is het kil en klam. Een gevoelstemperatuur die past bij mijn gemoedstoestand na nieuws en kranten. Gelukkig doorklieven twee lichtstraaltjes de somberte.

Het ging vandaag viraal. Het mobieltje in de hand van de begeleider laat de klanken van het Zwanenmeer van Tsjaikovski horen. Een fragiele oudere dame in een rolstoel kijkt op. Even lijkt ze in verwarring. De begeleider pakt haar hand en drukt er een kus op. Dat zet Marta González in beweging. Gracieus en vol overgave bewegen haar armen omhoog, haar ogen volgen haar handen, haar gezicht in extase. Een inzetfilmpje laat zien dat ze precies dezelfde bewegingen maakt als in de jaren 60, toen ze als ballerina op hoog niveau danste in New York. Nu heeft ze de ziekte van Alzheimer, maar een korte 1,5 minuut is dat vergeten.

Straatvoetballer Touzani vertelt in M over de oprichting van FC Straat. Een online voetbalclub tegen coronaverveling. ‘Zonder straatvoetbal kan je geen sterspeler worden’, aldus drie bekende voetballers die het initiatief ondersteunen. In korte filmpjes laten twee jongens en een meisje zien welke tips en trucs ze kennen. Vooral Esmaa, stoer met hoofddoek, maakt indruk. Ooit was ze onzeker, maar nu niet meer.

Het is de mens. In al zijn zwakte en kracht.