Georgia on my mind

Ik lees een artikel over trends in de Amerikaanse demografie. Het stemgedrag onder de loep. Geschreven door NRC verslaggevers van Nederlandse en Iraanse afkomst. Van de laatste kunnen we binnenkort meer verwachten. Meer kan ik niet kwijt.

Die trends interesseren me. Hoe de voorsteden steden (waar 50% van de Amerikanen woont) minder ‘wit’ worden en democratischer stemmen. Er gingen meer vrouwen en ook zeker meer jongeren naar de stembus en kozen blauw. De opmerkelijkste trend is echter dat meer mensen van Afro-Amerikaanse afkomst en uit Latijns-Amerikaanse landen dan voorheen Trump stemden. Vooral in Florida en in Georgia was dat opvallend. Een blinde vlek van blauw of een doortrapte streek om gevluchte Cubanen en Venezolanen bang te maken voor het ‘communisme’?

Ach Georgia. We kijken naar The color Purple. Lang geleden las ik het boek. Een passend moment om de film te zien in onze huisbioscoop. Miss Celie. Portret van een zwart vrouwenleven in de eerste helft van de vorige eeuw. Misbruik en sadisme. Maar ook troost van ‘zusters’ onderling.

Zusters en broeders van Georgia, zorg dat de Senaat blauw kleurt!

Georgia, oh Georgia

no, no, no, no, no peace i find

Just an old sweet song

Keeps Georgia on my mind.

James Brown