Hoop en troost

De lucht kleurt zalmroze boven de weilanden. De voorspelde donkere wolken blijven uit. Het busje snort over de snelweg. We hebben de hond en onszelf uitgelaten op het strand in het Hoge Noorden. Daar waar de Spar gratis koffie schenkt omdat er in de verre omtrek niets te krijgen is. We nemen er een kaascroissant bij.

Alles schijnt lichter en blijer vandaag. Het weer heeft heimwee naar de zomer en geeft ons een toegift. Ter ere van. Hoop en troost.

Thuis dwalen we, op zoek naar het laatste nieuws, af naar Podium Witteman en later naar ‘Mondo’.  

Een Armeense cellist reist gewapend met zijn instrument naar de plek van het huidige conflict met Azerbeidzjan Om gebouwen te beschermen tegen de vijandelijke bommen geeft hij er concerten. Beelden van de cellist spelend in een kapot gebombardeerde kerk gingen viraal.

Hij geeft ons een Armeens wiegelied mee wat de moeder van componist Komitas voor hem zong tijdens de diaspora. Over een kraanvogel die verder vliegt, hoog boven het land. Hoop en troost.

Bij ‘Mondo’ schetst een architect de nabije toekomst van Amsterdam. Woningen aan de Zuidas waar elk plekje begroeid is met planten. Reductie van aardopwarming met 1 graad Celcius als alle steden dergelijke projecten realiseren. Hoop en troost.

Dokter Mondo schrijft kunstmedicatie voor. Een kuur ‘Extravagance’ in het van Abbe museum is het recept van vandaag. Hoop en troost.

In de VS spreekt Joe Biden, ‘president elect’,  teleurgestelde Trumpstemmers toe. “Let’s give eachother a chance”.

Hoop en troost.

Kamala Harris, in haar eigen ‘elect speech’ : i am the first woman in this office, but  I will not be the last. A New day for America. Hoop en troost.