DANCING IN THE STREET

De Gewone Jongen zet de auto binnen. ‘Op de radio zeggen ze dat Biden heeft gewonnen’, zegt hij bij binnenkomst. Waar was ik…? Ik keek even naar een zeldzame opname van Shaun the Sheep…

Gauw terug naar CNN. De zwarte CNN-commentator raakt overmand door emoties. ‘It is easier to be a parent this morning. It is easier to be a dad. It is easier to tell your kids that character matters. Telling the truth matters. Being a good person matters’. Hij vertolkt het gevoel van heel veel mensen. Jongeren, ouderen, hele families van alle gezindten staan te dansen en te zingen op straat. Overal champagne, toeterende auto’s, Amerikaanse vlaggen. Het is één grote ontlading.

Vicepresident Kamala Harris spreekt als eerste de victoryspeech. Een unicum, zoals alles een unicum is: de eerste vrouw in het Witte Huis, de eerste zwarte vrouw, de eerste immigrantenvrouw. Wat een emotie bij de vrouwen die luisteren naar haar historische toespraak. Wat een geweldige stap vooruit! De tranen springen ook mij in de ogen.

Joe Biden benadrukt dat je in het leven keuzes moet maken. Als je kan kiezen om te vechten, kan je ook kiezen om samen te werken. Hij vraagt de Republikeinen om de strijdbijl te begraven, hij vraagt aan alle Amerkanen om elkaar de hand te reiken. It’s a time to heal (Turn, turn, turn, the Birds). Hij zegt precies wat hij moet zeggen. Nou dat gekrenkte

jongetje in het Witte Huis nog.