WE THE PEOPLE

Wat een dag! De hele dag af en aan naar CNN gekeken. De hoffelijke commentatoren doen geen wilde uitspraken, duiden alleen de stemmen en blijven hameren op het belang van het tellen van elke uitgebrachte stem. Respect the process, respect the votes, this is the law, this is the will of the people. We are the United States of America and we count, that is what we do.’

Op het einde van de dag is er nog steeds een nek-aan-nek race gaande. Wie het weet mag het zeggen. Maar ik keek en leerde veel vandaag:

Amerika is één van de grootste democratieën ter wereld. En het land laat dat op indrukwekkende wijze zien. Zeker, de advocaten trappelen zich warm, er zijn demonstraties en er hangt dreiging in de lucht. Het kraakt en het knarst, maar ‘this system is holding’, aldus CNN. En over de stemmentellers: ‘They are the real patriots’.

Tegelijkertijd legt deze verkiezing ondubbelzinnig een groot probleem bloot. Bijna de helft van de kiezers staat achter een man, die in de ogen van de andere helft alleen maar polariseert. Men verwachtte een morele overwinning vanwege corona, vanwege Black Lives Matter. Maar dat is niet gebeurd. ‘Ik heb een gebroken hart’, zei een meisje daarover bij M.

Mocht Biden winnen, dan wacht hem een zware taak. Hij moet een nieuwe, hoopvolle verbinding gaan zoeken. In de wereld, maar met name thuis. Niet alleen met de voorstemmers, maar juist ook met de tegenstemmers. Ben je bijna 78 jaar. Wat een klus!