NAILBITING

We mogen niet meer naar musea, theaters en bibliotheken. Of naar pretparken of de dierentuin. Bewegingen terug naar 0, het is thuisblijven en niet meer reizen. Wij krijgen corona niet eronder, maar in de talkshows gaat dit keer alle aandacht naar de Amerikaanse verkiezingen. Om middernacht houdt de Gewone Jongen het voor gezien. Ik blijf, want ook voor een goeie bokswedstrijd blijf ik op. Amerika Kiest bij de NOS: slaapverwekkend. CNN: different cook. Zonder onverantwoorde uitspraken te doen, wordt elke staat minutieus uitgeplozen. Waar de demokratische kiezers zitten, waar de republikeinse. Waar nog veel poststemmen moeten worden geteld. Waar de uitslag nog een swing zou kunnen krijgen. Langzaam een aftekening: geen landslide voor Biden, maar ook nog geen gelopen race voor Trump. Tegen half vijf heb ik het ook gehad. De uitslag wacht wel op me. Tegen 7 uur in de ochtend schrik ik wakker en ren -voorzichtig- naar beneden. Even later zit ook de Gewone Jongen aangekleed in de TV-kamer. Nog steeds geen uitslag. Maar we zijn net op tijd voor Trump’s verklaring vanuit het Witte Huis: hij heeft de verkiezingen gewonnen! Sterker nog: hij zal de Hooggerechtshof vragen om het verder tellen van de stemmen te staken vanwege fraude. In de studio verbazing en ontsteltenis. In een democratie telt elke uitgebrachte stem, benadrukken de commentatoren.

En zo is het. Want het is indrukwekkend met hoeveel overgave en loyaliteit is gestemd. Door beide kanten. Door de plattelanders en de stedelingen. Rood en blauw. Het is Nailbiting.