Stil protest

Luzerne county is als een ‘swing State’. Wie hier ‘wint’, heeft de hele staat. Pennsylvania heeft sowieso een belangrijke rol in de komende verkiezingen in de VS. De thuisbasis van Biden.

Ik lees het relaas van een vrouw die met haar laatste spaargeld het recht opkoopt om de naam van Biden op tuinborden te laten drukken. Tuinborden! Dat roept herinneringen op. Vier jaar geleden fietsten we door cruciale ‘Trump’ gebieden aan de westkust en ontmoetten veel aanhangers en hun tuinborden: ‘Hillary for prison’. En dat soort teksten. Van democratische zijde weinig borden, en zeker geen oorlogstaal. Dat pleit voor hen, maar toont ook de verdeeldheid. Een enkel bord: Berny for president! Met name in (de buurt van) San Francisco.

Deze tijden vragen om een andere strategie.

Zeshonderd tuinborden van het eigen spaargeld laten drukken als stil protest tegen Trump. Ik moet ook denken aan onze ‘warm showers’ host en vermoeide psychiater Dan in Portland, Maine, wiens tuinbord elke nacht vernield werd en het iedere dag weer optuigde. Indrukwekkend.

Stil protest.

We lopen, bemondkapt en al, over de markt in Granville. Op zoek naar paddenstoelen, beloofd aan onze dochters. Lang wachten bij de viskraam, op zoek naar Palourdes, ons favoriete maaltje. Een spinkrab trekt mijn aandacht. Gevangen in een plastic bak. Wachtend op het kokend water wat zal komen vanavond. Hij of zij opent de mond en lijkt iets te zeggen.

Geen bord in de tuin maar toch. Een stil protest.