VLINDERS

Hoop en troost bieden in deze verwarrende coronatijden, dat was wat de laatste aflevering van De Vooravond in dit seizoen voor ogen had.

De Radiomaker koos voor inspirerende muziek waar hij zichzelf mee oppept: Houd moed van Britta Maria en We beginnen pas van De Dijk.

De onbekende Komiek koos voor kunst: een opvallend schilderij van Dali van een schip met vlinders als zeilen. Hij vond zichzelf heel lang de moeite niet waard. Langzaam kroop hij uit een diep dal en realiseerde zich bij het zien van dit schilderij dat dat ook over hem gaat. Zo volmaakt, zo vol hoop, zo moedig op weg.

De Kamervoorzitter koos voor recente waarschuwende woorden van bondskanselier Angela Merkel. Zij sprak ze in een gesprek met de oud-voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk dat onder meer over de migratiepolitiek in de Europese Unie ging. Merkel prees de verschillen tussen verschillende mensen en bevolkingsgroepen en het belang om compromissen te sluiten. Behalve over fundamentele zaken als bijvoorbeeld mensenrechten. En ze voegde daaraan toe:

‘Let op taalgebruik. Want taal is voorloper van het handelen. Als de taal de verkeerde kant is opgegaan, gaat ook het handelen zeer snel de verkeerde kant op. En dan is ook het geweld niet meer veraf. Zorgzaam omgaan met taal is door de digitalisering en de sociale media niet bepaald eenvoudiger geworden. Toch moet men net daarom ook zeer voorzichtig omgaan met woorden.’