Bloterikken

Jantien de Boer is columniste bij de Leeuwarder Courant. Op de eerste pagina van de zaterdagbijlage Sneon & Snein (zaterdag en zondag, ’t duurde lang eer ik dat door had) observeert ze het dagelijks leven. Scherp, gevat, lief, origineel, kortom: altijd even leuk om te lezen. In haar laatste column heeft ze het over een recent supermarktbezoek. Het viel haar op dat verrassend veel zestigers en zeventigers geen mondkapje droegen. ‘Niet mee bemoeien’, zei ze tegen zichzelf. Maar ze vond het allemaal veel te naakt. Ook bij Ikea viel haar op dat drie van de 10 klanten niet meededen. Opnieuw waren verrassend veel van die bloterikken op leeftijd. Vandaag kreeg ik de kans om te kijken of Jantien gelijk had. Bij de tandarts ging het goed. De baas zelf zong nog steeds tijdens het boren, maar gelukkig had ie nu een mondkapje op en was het minder goed te horen. De receptioniste zat weggedoken achter een superdik spatscherm, daar kon geen aerosool doorheen. Bij de Hema was het net de supermarkt. Sommigen mensen hielden afstand en waren keurig bedekt, anderen botsten grof tegen me op en waren bloot tot op het gezicht. Ik kreeg er net zo’n bewolkt gemoed van als Jantien. Blij dat ik weer buiten was, blij dat ik weer naar huis kon, weg van al die mensen.