Zoet & zout

NRC-journaliste Tracy Metz bezocht onlangs een aantal aansprekende projecten aan de Friese Waddenkust. Ook de Terp fan de Takomst bij Blije had haar interesse. Terwijl de mannen de bijzondere auto’s in de garage bekeken, bespraken wij in het boomgaardje het wel en wee in de omgeving van het Wad. Een week later bezorgt de post een boek van haar hand. Zoet & zout, Water en de Nederlanders. Het is een kloek exemplaar, moeizaam te hanteren boven het dekbed, maar spannend. Teksten over technologie, ruimtelijke ordening, landschapsontwikkeling en natuur wisselen elkaar af met hoofdstukken waarin de verbondenheid met water tot uitdrukking komt in de beeldende kunst. Nooit zal ik meer hetzelfde naar de zee en de rivieren kijken. Het is Nederland op het toppunt van kunnen, een bron van verbazing voor de rest van de wereld. Een schril contrast met de beschamende beelden over coronafeestjes voor horecasluiting die vandaag de wereld overgaan. Minstens zo erg zijn de aanvallen op Kamerleden die worden uitgemaakt voor kinderverkrachter of volksverrader. En de recente tweet van Wilders over Henk en Ingrid die niet naar de IC kunnen omdat Mohammed en Fatima die plek al hebben bezet. Gelukkig pareerde Asscher adequaat dat Henk, Ingrid, Mohammed en Fatima zich een slag in de rondte werken in onze ziekenhuizen, voor álle patiënten. Zoet & zout. Jawel.